Særlige forhold
Vi har samlet nogle emner, som der ofte stilles spørgsmål til, nedenfor:
To tilbud
- For at kunne vurdere, om udgifterne til projektet er rimelige, skal ansøger ved udgifter over 50.000 kr. til køb af varer eller tjenesteydelser, indsende to eller flere direkte sammenlignelige tilbud. De to tilbud skal fremsendes med ansøgningen.
Underhåndsbud
- Ved projekter der har et samlet bygge- og anlægsbudget på over 300.000 kr., skal der afgives 2-3 underhåndsbud. Såvel opfordringsskrivelse som de to-tre tilbud skal fremsendes senest ved anmodning om udbetaling.
- Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en skabelon til opfordringsskrivelse for afgivelse af underhåndsbud for bygge- og anlægsprojekter. Find skabelonen her Tilbudsloven beskrives i Udbudsportalen. Læs mere om tilbudsloven her
Forretningsplan
- Ved ansøgning om tilskud til etablering og udvikling af små virksomheder og mikrovirksomheder skal der udarbejdes en forretningsplan for den påtænkte virksomhed.
- Ved en forretningsplan forstås en beskrivelse af, hvad projektet forventes at opnå, hvilket behov projektet forsøger at dække, hvem der er målgruppen for projektet, afsætningsmuligheder, budget, finansiering mv. Se mere herom på Virk.dk, hvor der også findes en skabelon til en forretningsplan under dette link.
Frivilligt arbejde
- Frivilligt arbejde er ulønnet og kan indgå som medfinansiering i et projekt, der forbedrer rammevilkårene i landdistriktet. Der udbetales ikke løn, og der er ikke tale om et ansættelsesforhold med en kontrakt. Det frivillige arbejde skal omfangsmæssigt stå i rimeligt forhold til projektets formål og omfang.
- Muligheden for at medfinansiere med frivilligt arbejde er knyttet til projektets formål og ikke til projektansøger.
- Find timeseddel til afregning af frivilligt arbejde her
Anden offentlig medfinansiering
- Hvis ansøger har opnået anden offentlig national medfinansiering af projektet, skal ansøgningen om udbetaling af tilskud være vedlagt dokumentation herfor. Dokumentationen skal være udstedt af den medfinansierende fond/kommune/region og vise at medfinansieringen er anvendt til projektet. Såfremt dokumentationen foreligger på ansøgningstidspunktet, skal den medsendes.
Plangrundlag i orden?
- Bestyrelsen for den lokale aktionsgruppe lægger vægt på, at ansøger på ansøgningstidspunktet har rekvireret alle nødvendige tilladelser for igangsætning af projektet, og at disse medsendes ansøgningen. For byggetilladelse er det dog tilstrækkeligt at kunne godtgøre, at det vil være muligt at opnå en sådan, hvis projektet godkendes.
Kan jeg få kommunal mellemfinansiering af mit almennyttige projekt?
- Da LAG-tilskud udbetales bagudrettet på grundlag af projektets faktiske udgifter, kan der for projekter som forbedrer rammevilkårene, søges om mellemfinansiering hos kommunen.
- Er der behov for mellemfinansiering, skal ansøger allerede ved ansøgningstidspunktet henvende sig til den pågældende kommune for at høre, om det er muligt at få lavet en kommunal mellemfinansierings ordning.
Rateudbetaling af erhvervsprojekter
- Der er mulighed for at få udbetalt tilskuddet i to rater for erhvervsprojekter med tilsagn på 200.000 kr. eller derover. En rateudbetaling kan dække op til 80% af tilsagnet, når der foreligger dokumentation for afholdte udgifter.
- Indtil der foreligger et rateudbetalingsskema i det elektroniske udbetalingssystem promis, kan du som projektholder af et erhvervsprojekt anvende det slutudbetalingsskema, der ligger her.
- Det skal gøres meget klart i udbetalingsanmodningen, at der er tale om en rateudbetaling. Krav til dokumentation er fakturaer og betalingsdokumentation. Derudover skal der vedlægges dokumentation for skiltning i projektperioden.
- LAG koordinatoren skal godkende din rateudbetalingsanmodning inden den sendes til LAG sekretariatet.